Deze patiënte klaagt van een sterke cervicale bruine verkleuring rondom de frontkroon die enige tijd geleden geplaatst werd. Ze klaagt ook dat deze kroon veel langer oogt dan de andere snijtanden. Ze vraagt ons of er wat aan gedaan kan worden, zonder dat er een orthodontische behandeling moet uitgevoerd worden of de kroon moet vernieuwd worden. Door middel van een opbouw van het tandvlees (apicale repositieflap met bindweefselent) trachten we het tandvlees op een gelijke hoogte te krijgen met de buurelementen, alsook voldoende dikte te geven om de donker verkleurde wortel te maskeren. Via composietmateriaal wordt nadien de cervicale contoure van de kroon en de recessie op de buurtand hersteld. Op die manier kunnen we op een minimaal invasieve manier de patiënte esthetisch tevreden stellen.
Beginsituatie: zirconiumkroon 21 met gingivale recessie en sterk verkleurde wortel.
Er wordt eerst gestart met het verwijderen van het cervicale veldspaatporselein tot op de onderliggende zirconium basiskap. Het idee hierachter is om een biocompatibele laag te vinden om een zo goed mogelijke mucosale aanhechting te bieden. Er is echter gebleken dat weefsel zich niet hecht aan veldspaatporselein. Enkel zirconium, titanium of aluminiumoxide zijn biocompatibele materialen die een mucosale aanhechting kunnen vormen (Lindhe, Abrahamsson et al 1998).
Start met de bilaterale incisies waarbij de papillae worden gevrijwaard. Chirurg: Dr. Tommie Van de Velde
De tandwortel en het zirconium worden mooi glad gepolijst vooraleer de bindweefselent wordt aangebracht. Chirurg: Dr. Tommie Van de Velde
Aanbrengen van de bindweefselent. Chirurg: Dr. Tommie Van de Velde
Na hechting met monofilament (Seralon, 7-0). Chirurg: Dr. Tommie Van de Velde
Heling 2 weken post-operatief. Chirurg: Dr. Tommie Van de Velde
Heling 6 weken post-operatief. Chirurg: Dr. Tommie Van de Velde TERUG NAAR BOVEN
Onmiddellijk na cervicaal herstel van tanden 11-21 met composiet (Filtek A2B-A1B-A1E, 3M ESPE). Om een goede hechting te verkrijgen met het cervicale zirconium wordt gebruik gemaakt van Cojet (3M ESPE) zandstraling en silanisatie (Monobond Plus, Ivoclar Vivadent). Via deze zogenaamde ‘tribochemische’ voorbehandeling verkrijgen we een micromechanische en chemische hechting wat op dit moment de meest aangewezen methode blijkt te zijn (Inokoshi, Van Meerbeek et al 2014).