Case

Anatomie in de zijdelingse delen

Door - 17 September 2018

Anatomie in de zijdelingse delen

Cursusverslag ‘The Art and Beauty of Direct Resins’ door Thomas Taha

De Dutch Academy of Esthetic Dentistry (DAED) verwelkomt een echte Engelse delegatie tijdens het ‘Masters
of Masters in Esthetic Dentistry’ congres, dat dit jaar plaatsvindt op 23 & 24 november. Eén van de
sprekers is Thomas Taha, een gerenommeerd restauratief tandarts uit Londen. U kent hem misschien van
Instagram, waar hij zijn werk actief deelt. Recent reisden vijf Nederlandse tandartsen samen af naar Wakefield
(Engeland) om zijn 2-daagse cursus over composiet in de zijdelingse delen te volgen. Lees hier het
verslag van tandarts en DAED-lid Maarten de Beer en maak kennis met deze inspirerende tandarts

“In juni volgde ik met vier Nederlandse collega’s de
tweedaagse cursus ‘The Art and Beauty of Direct Resins’
van Thomas Taha in Wakefield (Engeland). Deze
cursus omvat alles wat te maken heeft met composietrestauraties
in de zijdelingse delen, van isolatie
tot anatomisch herstel.
Tijdens de eerste cursusdag werden wij ’s ochtends
ondergedompeld in de wereld van de rubberdam. We
kregen veel tips & tricks met betrekking tot het gebruik
van rubberdam. Welke klemmen gebruik je voor
welke situatie, waar knip je de gaatjes en hoe zorg je
voor een goede inversie? Dit onderdeel werd afgesloten
met een korte hands-on, zodat het geleerde direct
in de praktijk kon worden gebracht.
In de middag kwamen de verschillende composieten
en bondingsystemen kort aan bod, waarna we het
overgrote deel van de middag besteedden aan het
protocol en de workflow van Thomas bij het prepareren
van cariëslaesies. Wie bekend is met zijn werk,
weet dat zijn preparaties er altijd erg schoon uitzien.
Daarnaast gebruikt hij bij alles wat hij doet een microscoop.
Thomas leerde ons tijdens dit onderdeel meer over het afronden van alle scherpe wanden in de box en het grondig reinigen van het element met alumini-
umoxide. Het is erg interessant om zijn visie ten aanzien van een goede preparatie te horen. Na de theorie konden we opnieuw zelf oefenen tijdens een hands-on. We prepareerden vier elementen ter voorbereiding op dag twee. Natuurlijk werd de dag afgesloten met een gezellig diner in een restaurant in Leeds.”

Druk aan het oefenen met de anatomische opbouw volgens het protocol van Thomas

Layeringtechnieken met kennis van anatomie als basis
“Op de tweede cursusdag begon het programma met de verschillende matrixsystemen en wiggen. De belangrijkste les van dit onderdeel was het verkrijgen van een goede seal van de matrix, zowel cervicaal als approximaal. Het belang van een goede seal is duidelijk. Hoe beter de matrix aansluit, des te minder overmaat je hebt. Dat betekent dat je minder hoeft af te werken en dat je restauratie strakker is. Iets wat de dagelijkse reiniging door de patiënt alleen maar ten goede komt. Teflon is hierbij een erg handig hulpmiddel. Thomas geeft veel praktische tips om in bijna alle situaties de juiste matrix te kiezen en een perfecte seal te realiseren. De conclusie is dat je veel verschillende soorten matrixsystemen moet hebben om in elke situatie het maximale resultaat te krijgen. Per matrixsysteem werden de voor- en nadelen beschreven, waarna we zelf goed konden oefenen op het correct aanbrengen van de matrix.
Na de lunch begon, wat mij betreft, het meest interessante onderdeel van de cursus: ‘Anatomical Layering’. Wie regelmatig een kijkje neemt op Thomas’ Instagram account, weet hoe goed hij is in anatomisch herstel met composiet. Ook wij begonnen met een lesje anatomie. Hoe ziet een natuurlijk element er uit en hoe kunnen we dit vertalen naar onze restauratieve behandelingen? Kortom; met welke knobbel start je en in welke volgorde bouw je het element volledig op? Ter ondersteuning kregen alle cursisten bij dit onderdeel een handig hulpmiddel: een door Thomas zelf ontworpen handleiding voor anatomisch herstel. De beste tip: bouw altijd eerst de wanden van een element op. Zodra deze zijn opgebouwd, afgewerkt en gepolijst, heb je alle vereiste referenties voor anatomisch herstel. Je maakt op deze manier van iedere restauratie een klasse-I.
Uiteraard werd ook dit onderdeel gevolgd door een uitgebreide hands-on. De elementen die wij op de eerste cursusdag hadden geïsoleerd en geprepareerd, konden we met behulp van composiet nu weer opbouwen. We startten met het opbouwen van de approximale wanden. Daarna werd een donker dentinecomposiet (in dit geval kleur A6) aangebracht op de bodem van de restauratie. Vervolgens werd de restauratie met glazuurcomposiet knobbel voor knobbel opgebouwd volgens de handleiding voor anatomisch herstel. Tot slot konden we de anatomie verder accentueren door de fissuren donkerder te maken met een stain. Hierdoor krijgt de restauratie meer diepte en oogt deze natuurlijker.
Helaas waren we hierna toegekomen aan het eind van twee geweldige, zeer intensieve cursusdagen. Na al het harde werk zochten we uiteraard een lokale pub op om dit leerzame weekend in stijl af te sluiten, waarna we op zondag terugvlogen naar Nederland.”

Het resultaat na een middagje oefenen met verschillende dentine- en glazuurcomposieten

Thomas Taha
Restauratief tandarts en implantoloog uit Londen. Zijn focusgebied ligt vooral op het maken van natuurlijke, esthetische directe en indirecte restauraties. Voor zijn werk heeft hij meerdere nationale en internationale onderscheidingen ontvangen. Thomas richt zich verder voornamelijk op het op een eenvoudige manier overbrengen van de fundamentele vaardigheden en kennis die nodig zijn voor een perfect resultaat. Thomas deelt zijn werk zeer regelmatig met collega’s ter inspiratie. Volg hem op Facebook of Instagram of bezoek zijn website www.drth.co.uk

Zelf leren van Thomas Taha? Schrijf u in voor zijn workshop in Nederland! Voorafgaand aan het DAED-congres op donderdag 22 november aanstaande verzorgt Thomas de workshop ‘Advanced rubberdam isolation techniques and matrixing’. Dit is een unieke kans om hem in Nederland te zien. U kunt zich inschrijven via de congreswebsite www.congresmastersofmasters.nl. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Publicatie

  • WordPress › Error

    There has been a critical error on this website.

    Learn more about troubleshooting WordPress.