Case

Klasse IV composiet layering

Door - 18 June 2020

Klasse IV composiet layering

Deze casus heb ik gedaan in mijn vijfde studiejaar op de universiteitskliniek. De patiënte meldt zich met een ongecompliceerde glazuurdentinefractuur op het spoedprogramma.

Intra-orale foto na aanbrengen van een bevel, buccaal en palatinaal.

Na aanbrengen van rubberdam. Ik heb de tip van Maarten de Beer gebruikt om stukjes rubberdam te gebruiken in plaats van klemmen, dit werkte goed. Achteraf gaf Mart Ramaekers nog de tip om het Young-frame om te draaien zodat er meer tractie op de rubberdam komt. Dan was de inversie in het 2e kwadrant waarschijnlijk ook beter.

Beeld direct na aanbrengen van IDS op geëxponeerd dentine, restaureren, afwerken en polijsten. Ik heb gebruik gemaakt van Essentia composiet van GC, kleuren Light Enamel en Medium Dentin. Met de HFO Intensive Enamel White modifier zijn nog enkele karakteristieken aangebracht.

De 'Keynote-truc' die Tony Rotondo ons leerde op het afgelopen Masters of Masters congres. De symmetrie van de restauratie komt aardig overeen, maar lijkt optisch nog iets te lang te zijn.

Dit was een van mijn eerste layering cases als tandheelkunde student. Ik vond het een lastige casus in verband met de aanwezige karakteristieken van de buurelementen die gekopieerd moesten worden.

De patiënte was na afloop van de behandeling zeer tevreden. Ik heb haar helaas niet meer kunnen zien voor recall op de universiteitskliniek.