Case

Behandeling van witte vlekken

Door - 5 May 2015

Behandeling van witte vlekken

Sofie (28) komt als nieuwe patiënt bij mij in de praktijk en wil graag wat aan de witte vlekken (zng. ‘white spots’) op haar voortanden laten doen (foto 1). Ze vraagt zich af of dit ook zal lukken zonder te boren, want boren in gave voortanden vind ze maar niets; ik besluit haar te behandelen.

De witte fluorose vlekken op de 11 en 21 zijn goed zichtbaar. Sofie heeft overigens een laag incisiefpunt waardoor ook in rust de vlekken zichtbaar zijn.

Bij nader inzien blijken ook de 22 en 12 iets aangedaan, maar in over leg met Sofie heb ik besloten deze (nog) niet te behandelen evenals de incisale rand van de 21.

Detailopname van de ‘white spot’ op de 11 ten gevolge van hypomineralisatie door fluorose. Het oppervlakkige glazuur lijkt goed gemineraliseerd.

Isolatie onder cofferdam met behulp van een OptraDam (Ivoclar).

Applicatie van Opalustre (Ultradent) om iets van het oppervlakkige glazuur op microabrasieve wijze te verwijderen.

Resultaat na de eerste keer 60 seconden Opalustre (Ultradent). Vergeet niet grondig te spoelen na applicatie (20 seconden).

Resultaat na tweede keer Opalustre (Ultradent) voor 60 seconden met middelmatige druk en ronddraaiende beweging.

Applicatie van Icon-Etch voor 2 minuten, daarna grondig spoelen (30 seconden).

Na Icon-Etch (DMG) wordt Icon-Dry gebruikt. Helaas heb ik geen opname gemaakt wanneer de Icon-Dry nog niet is vervlogen, je kunt dan goed beoordelen of de porositeiten toegankelijk zijn.

Tijdens de applicatie van Icon-Infiltrant (DMG) is de inwerktijd het allerbelangrijkste. Hoe langer te inwerktijd hoe groter de kans dat het infiltrant ook de dieper weg gelegen porositeiten zal bereiken.

De onregelmatigheden zijn eenvoudig te polijsten met Brownies (Shofu) en Greenies (Shofu). Als laatste kan het beste Enamelize (Cosmedent) samen met Flexibuff (Cosmedent) gebruikt worden.

Na verwijdering van de overmaat en cofferdam is duidelijk de onregelmatige structuur van het infiltrant zichtbaar. Polijsten is noodzakelijk.

Resultaat na behandeling. Op de 21 is nog een klein plekje van de ‘white spot’ zichtbaar, maar verder lijken de porositeiten goed geïnfiltreerd.

Patiënt is gelukkig erg tevreden met het eindresultaat, de markante witte vlekken zijn zo goed als verdwenen.

Detailopname van de 11. Het incisale deel lijkt iets gelig door te schemeren, wellicht omdat er toch nog teveel glazuur verloren is gegaan tijdens de microabrasie. Verder een fraai resultaat.