Case

Esthetisch herstel na bot-defect

Door - 3 October 2015

Esthetisch herstel na bot-defect

Op 1 oktober 2014 zag ik een patiƫnte van 67 jaar. Mevrouw was ontevreden over een botdefect in het eerste kwadrant. Het botdefect is ontstaan na extractie van de 14 in maart 2013. Op basis van een solo-opname was een periradiculair probleem vastgesteld met een infauste prognose. Het element was een brugpijler van een brug van de 14-17. Naar aanleiding van de wens van mevrouw voor een mooiere oplossing, is er overleg geweest met een parochirurg en een restauratief tandarts. Gezamenlijk is besloten niets aan het botdefect te doen, maar een beter esthetisch resultaat te behalen met behulp van een nieuwe brug. Tijdens het eerste consult heb ik vastgesteld dat de dummy van de 14 te breed was ten opzichte van de 13. Voor een beter esthetisch resultaat heb ik de 13 naar distaal opgebouwd met Miris composiet. Hierdoor is de anatomische vorm van de 13 hersteld en kan er ook ter plaatse van de 14 een dummy worden vervaardigd met een betere anatomische vorm. Na het opbouwen van de 13 is het traject gestart om de brug te vervaardigen. De oude brug is hiervoor verwijderd en de preparatie is aangepast voor de nieuwe brug (een schouder-bevel is omgezet naar een chamfer preparatie). Gekozen is om enkel met tandkleurig porselein te werken en niet met gingiva-porselein. Dit leek de beste keus voor een optimaal esthetisch resultaat. De nieuwe brug is gemaakt van een zirconia onderstructuur met opgebakken porselein, ook dit ten behoeve van een beter esthetisch resultaat. De brug is geplaatst op 11 december 2014.

Op 29 september 2015 is mevrouw opnieuw op controle geweest en is te zien hoe de gingiva zich gevormd heeft rondom de brug, waarbij het botdefect nauwelijks meer zichtbaar is.

De situatie waarmee de patiƫnte bij mij op consult verscheen. Ze was ontevreden over de grote ruimte onder de brug en wilde hier graag een oplossing voor hebben.

Solo-opname waarop de 14 nog aanwezig is.

Situatie na verwijdering van de oude brug, waarbij de preparatie aangepast is voor de nieuwe brug. TERUG NAAR BOVEN

Occlusaal aanzicht van de preparatie.

13 is opgebouwd met Miris voor een betere anatomie. Daarnaast wordt hier de zirconia onderstructuur gepast.

De brug van zirconia met opgebakken porselein, voor een mooier esthetisch resultaat.

Eindresultaat na plaatsing van de nieuwe brug.

Bovenstaande foto is van voor de behandeling. Onderstaande foto is 9 maand na plaatsing van de brug.