Case

Fluorosis Dentalis

Door - 12 December 2014

Fluorosis Dentalis

Een patiënte werd naar mij verwezen met de vraag om de witte vlekken op de voortanden te verwijderen zonder te boren. Anniek (14) ergerde zich aan de fluorose plekjes en wilde daar graag wat aan laten doen. Met behulp van een nano-infiltratie-techniek besloot ik haar minimaal invasief te behandelen.

De situatie voor behandeling. In overleg met Anniek heb ik besloten om tot en met de eerste premolaren te behandelen voor een fraai eindresultaat.

De witte vlekken ontstaan door luchtbelletjes in het glazuur (hypomineralisatie). Door deze luchtbelletjes toegankelijk te maken en te infiltreren verdwijnen de witte vlekken.

Door een foto te maken met een cross-polarized filter worden de echte kleuren goed zichtbaar en veroorzaakt de lichtverstrooiing geen ‘ruis’ meer.

Voor behandeling wordt cofferdam aangebracht. Anniek heeft een retentiespalk, waardoor het moeilijker is om de cofferdam aan te brengen. Een registratiesiliconen kan gebruikt worden om palatinaal te dichten.

Eerst worden de elementen met behulp van een micro-abrasieve pasta (Opalustre, Ultradent) schoongemaakt en voorbewerkt. Het gebruik van speciale borsteltjes kan erg handig zijn.

Situatie direct na het toepassen van micro-abrasie voor 60 seconden.

Daarna wordt voor 2 minuten Icon Etch (DMG) actief ingewreven met een borsteltje/tipje.

Na de eerste keer etsen met hydrochloridezuur zijn ook de lijmresten van de brackets goed zichtbaar. Goed spoelen na etsen is belangrijk.

Applicatie van Icon Dry (DMG) geeft een voorspelbaar beeld van het resultaat na infiltratie. Ik besluit nog een keer te etsen.

Resultaat na de tweede keer etsen.

Situatie na applicatie van ethanol na de tweede keer etsen. Ik ben nog niet helemaal tevreden en besluit nog een derde keer te etsen. Overigens vervliegt de ethanol snel, waardoor tijdens het maken van de foto sommige delen al weer opgedroogd zijn.

Resultaat naar derde keer etsen. Eindelijk heb ik die lijmresten verwijderd ;)

Applicatie van ethanol na de derde keer etsen. Ik ben tevreden en besluit te starten met infiltratie.

Situatie na infiltratie (3-5 minuten) en polymerisatie (40 seconden) van Icon Infiltrant (DMG). Overmaat infiltrant kan verwijderd worden met een wattenbolletje.

Na een tweede applicatie en polymerisatie breng ik glycerine-gel aan en polymeriseer ik nogmaals (40 sec).

Situatie na ruw polijsten met een brownie (Shofu). Hierna kan de rubberdam verwijderd worden.

Situatie direct na het verwijderen van rubberdam. Vervolgens polijsten met een greenie (Shofu) en Enamelize met Flexibuff (Cosmedent).

Anniek is ontzettend blij met het resultaat. De elementen moeten nog wel rehydreren.

Cross-polarized opname na behandeling.