Case

Natuurgetrouw direct composiet

Door - 20 July 2014

Natuurgetrouw direct composiet

Een enthousiaste en gemotiveerde patiënt heeft het verzoek om het amalgaam uit haar 36 te vervangen door composiet. Omdat het de 36 betreft wil ze de composietvulling graag zo natuurgetrouw mogelijk,  je kunt hem immers goed zien wanneer ze voluit lacht. Gelukkig zijn alle referenties nog aanwezig na excaveren en kan ik met direct composiet zo goed mogelijk proberen de anatomie te herstellen.

Initiële situatie voor behandeling. Randlekkage van het amalgaam is duidelijk zichtbaar, niet onwaarschijnlijk dat er secundaire cariës aanwezig is.

Isolatie voor verwijdering van het amalgaam onder cofferdam. Onder andere om te voorkomen dat de patiënt onnodig in contact komt met amalgaam.

Direct na amalgaam verwijdering. Secundaire cariës is inderdaad aanwezig, met name distaal.

Na excaveren. Wanneer nodig kan als hulpmiddel gebruik gemaakt worden van een cariës detector.

Na applicatie van ets (Ultradent) en primer en bonding van Optibond FL (Kerr).

Hierna wordt een laag body composiet aangebracht. Dentine composiet is wellicht meer gebruikelijk, maar ik kies hier voor A3B Filtek XTE (3M Espe). Ik probeer al een beetje mijn hoofdfissuren vorm te geven tijdens het aanbrengen van het body composiet.

Daarna volgt een laag glazuur composiet. Ik kies hier voor A2E Filtek XTE (3M Espe). Meestal doe ik 1 knobbel per keer en voor het sculpturen gebruik ik het ‘Style Italiano’-setje (LM Instruments) en een klein penseeltje (rond) (GC).

Omdat de patiënte graag een zo natuurgetrouw mogelijke vulling wil kleur ik hem in met bruine stain van Kolor + Plus (Kerr). Dit is al snel te veel, dus wees voorzichtig. Overleg dit overigens altijd met de patiënt, want de meeste vinden het juist niet mooi.

Voordat ik de rubberdam verwijder polymeriseer ik altijd nog een keer met glycerine gel (Johnson&Johnson), om vrije monomeren zoveel mogelijk te reduceren.

Daarna pas ik de contour aan met een Brownie (Shofu). Vervolgens polijsten met een Greenie (Shofu) en een nylon borsteltje met Enamelize (Cosmedent). Patiënt is erg tevreden.

Situatie 36 na restauratie met Filtek XTE.